, Gwiazdnica pospolita – właściwości lecznicze, zastosowanie | Ziolove.pl

Gwiazdnica pospolita (Stellaria media)

Syn.: mokrzyca, ptasie ziele. Rodzina goździkowate – Caryophyllaceae.

Opis ziela gwiazdnicy pospolitej i jej występowanie
Roślina roczna lub dwuletnia wyrastająca od 5-40 cm. Łodygę ma cienką silnie rozgałęzioną, obłą, kruchą o rozłożyście rozgałęzionych międzywęźlach, owłosionych pędach. Liście ma jajowate na końcach zaostrzone, dolne ogonkowe, górne siedzące naprzeciwlegle, jasnozielone. Kwitnie od marca do października oraz w ciepłe zimy. Kwiaty śnieżnobiałe gwiazdkowate, drobne o średnicy do 0,5 cm z głębokim prawie do nasady wcięciem w każdym płatku, wyrastają pojedynczo na szczytach pędów i kątach liści. Owocem jest podługowata torebka z drobnym nasieniem.
Gwiazdnica pospolita dostarcza pożywienia i surowców leczniczych. Jej zimotrwałość pozwala na zbiór prawie przez cały rok. Dawniej gwiazdnica była cenioną rośliną paszową dla ptactwa domowego. Nazwa Stellaria pochodzi od łacińskiego Stella – gwiazda, od kształtu kwiatów. Rośnie prawie w każdym ogrodzie przez cały rok, jako chwast, także w zaroślach, na polach, w lasach, nad brzegami wód, odznacza się dużą wytrzymałością.

Surowiec i jego pozyskiwanie
Surowcem zielarskim jest ziele gwiazdnicy (Stellaria media herba) pozyskiwane ze stanowisk naturalnych. Rośliny ścina się i używa świeżych na sok lub okłady, suszy na napary, płynne wyciągi, oleje lecznicze.

Podstawowe substancje czynne
Ziele gwiazdnicy zawiera saponiny, prowitaminę A, witaminę C, E, PP, B1, B2, flawonoidy, rutynę, kwas paraaminobenzoesowy, kwas gamma-linolenowy, sole mineralne (potasu, fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, sodu, jodu, krzemu).

Działanie, zastosowanie i właściwości lecznicze gwiazdnicy pospolitej
Gwiazdnica jest powszechnie używanym ziołem m.in. w USA, Anglii i Rosji. Jest przedmiotem wielu badań w poważnych ośrodkach naukowych na świecie. Rozpuszcza płytki miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Posiada również właściwości przeciwkrwotoczne oraz wiatropędne i przeczyszczające. Wykazuje działanie ochronne na wątrobę i odtruwające. Działa korzystnie na układ nerwowy. Zawiera kwas gamma-linolenowy, podobnie jak nasiona wiesiołka i ogórecznika przydatny w zaburzeniach hormonalnych. Działa korzystnie w zaburzeniach trawiennych, jest cennym składnikiem preparatów odchudzających. Zewnętrznie gwiazdnica jest wykorzystywana na swędzącą skórę, egzemy, wrzody, czyraki, ropnie, łuszczycę i zapalenie pochwy. Wyciągi wodne i alkoholowe stosuje się m.in. przy wadliwej przemianie materii, w stanach zapalnych w organizmie, a także jako środek odchudzający.
Ziele gwiazdnicy pospolitej jest istotnym składnikiem mieszanki ziołowej ZIOLOVE Odchudzanie. Jest to wielokierunkowa mieszanka ziołowa wspomagająca odchudzanie. Ziele gwiazdnicy wnosi do mieszanki działanie moczopędne, odtruwające, wiatropędne, przeczyszczające. Działa tonizująco na wątrobę, posiada właściwości pomocne w rozpuszczaniu płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. W mieszance Odchudzanie ważne znaczenie mogą wnosić pozostałe składniki, którymi są: kłącza perzu, korzeń mniszka lekarskiego, liść mięty oraz liść pokrzywy i ziele skrzypu polnego. Biorąc pod uwagę wszystkie zioła znajdujące się w mieszance Odchudzanie można stwierdzić, że pobudza ona wydzielanie soków trawiennych, działa moczopędnie i łagodnie przeczyszczająco. Poprawia trawienie i metabolizm. Przyspiesza usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii i nadmiaru wody.
Zaleca się ją stosować w niestrawności, zaparciach, w zaburzeniach odpływu żółci i otyłości jako środek przyspieszający trawienie i regulujący przemianę materii. Ponadto w reumatyzmie i artretyzmie. Zaleca się ją stosować także profilaktycznie, jako środek wspomagający odchudzanie i przeciwdziałający przyrostowi wagi ciała.

Przetwory
Nalewka gwiazdnicowa
Sposób przygotowania nalewki gwiazdnicowej:
50 g wysuszonego i rozdrobnionego ziela gwiazdnicy pospolitej umieścić w dwulitrowym słoju i zalać 0,5 litrem 70% spirytusu. Zawartość dobrze wymieszać, słój szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 tygodnie do ciepłego i zaciemnionego miejsca, co pewien czas wstrząsając jego zawartość. Po upływie tego czasu masę ziołową wycisnąć, a macerat przefiltrować przez bibułę filtracyjną lub gazę. Następnie nalewkę przelać do ciemnej butelki, szczelnie zamknąć i oznakować – podając na etykiecie jej nazwę, datę sporządzenia, sposób użycia i zastosowanie. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Sposób użycia, działanie i zastosowanie nalewki gwiazdnicowej
Nalewkę zaleca się pić po 25-30 kropli, trzy razy dziennie, jako środek poprawiający pracę serca. Także przy nadciśnieniu i w przypadku wadliwej przemiany materii. Nalewka posiada właściwości przeciwkrwotoczne, rozpuszcza płytki miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Działa tonizująco na wątrobę. Ponadto odtruwająco, przeczyszczająco, moczopędnie, przeciwnowotworowo. Poprawia pracę serca.
Zaleca się ją stosować w dolegliwościach serca, nadciśnieniu, przy wadliwej przemianie materii, a także jako środek odchudzający. Korzystnie działa również przy reumatyzmie, artretyzmie i w stanach zapalnych organizmu.

Ziele gwiazdnicy pospolitej występuje w mieszance Ziolove Odchudzanie.

Artykuł pochodzi z książki “Prawie wszystko ziołach i ziołolecznictwie”, Mateusz Emanuel Senderski, 2017.

Add to cart