, Blendersi, czyli zdrowe szaleństwo na punkcie koktajli

Nie tylko orzeźwiają, ale zapewniają nam porządną dawkę witamin i niezbędnych składników odżywczych. Oto 6 superwzmacniających koktajli, dzięki którym staniecie na nogi!

Do ich przygotowania potrzebujecie jedynie blender. Jeśli nie macie pomysłów, co w nim porządnie można zamieszać, skorzystajcie z moich podpowiedzi. Domowe koktajle to prosty sposób na ekspresowe dostarczenie organizmowi dokładnie tego, czego potrzebuje! Pijmy na zdrowie!

Owoce i warzywa – pierwsza linia obrony 

Kopalnią pomysłów na wzmacniające odporność organizmu koktajle jest książka Ellen Brown „Smoothie. Doładuj swój system odpornościowy”. Może zabrzmi to jak truizm, ale owoce i warzywa naprawdę stoją na straży naszej odporności – walczą z wolnymi rodnikami i zapobiegają infekcjom.

Do wyboru mamy owoce (świeże lub mrożone), takie jak banany, jabłka, gruszki, morele, maliny, truskawki, ananasy, jeżyny, jagody, borówki, kiwi, mango, pomarańcze, grejpfruty, marakuja. Jeśli nie wymieniłam waszego ulubionego owocu, śmiało kombinujcie i stwórzcie swoją autorską wersję smoothie.

W koktajlach chętnie wykorzystuję też owoce suszone – żurawinę, morele i śliwki (bogactwo polifenoli – silnych antyoksydantów).

A warzywa? Moje odkrycie to awokado. Stanowi świetną bazę, bo współgra z innymi ingrediencjami, nadając koktajlom cudowną kremową gęstość.

O awokado można pisać w samych superlatywach. To źródło witamin z grupy B. Poza tym obfituje w witaminy E, C i K, potas oraz karotenoidy. Zawiera kwas oleinowy – jednonienascyony kwas tłuszczowy, który obniża poziom cholesterolu. Doskonały na wzmocnienie serca i dla osób z kłopotami trawiennymi.

Grajcie w zielone!

O tym, dlaczego warto włączyć do diety warzywa zielonolistne, przeczytacie w moim wpisie o polskich superfood. Powtórzę za Julieanną Hever, autorką książki „Dieta roślinna na co dzień”, że są one „superbohaterami królestwa roślin”, wręcz magicznym pożywieniem. Dlatego śmiało ładujcie jarmuż, szpinak, roszponkę albo rukolę do koktajli, bo są sprzymierzeńcami w walce z rakiem, chronią przed miażdżycą, wzmacniają układ odpornościowy (karetonoidy!) i kości (wapń!). Gotowe miksy „zieleniaków” można kupić bez problemu w wielu popularnych supermarketach.

A czy dacie się namówić na koktajl ze świeżej pokrzywy (trzeba jeszcze poczekać kilka tygodni)? Pod względem właściwości dobroczynnych dla zdrowia roślina ta bez kompleksów może plasować się na tak samo mocnej pozycji jak jagody acai czy goji albo spirulina czy chlorella. Liście tej rośliny leczniczej pobudzają trawienie, działają ogólnie wzmacniająco, moczopędnie i oczyszczająco (usuwają szkodliwe substancje i produkty przemiany materii). Zwiększają liczbę czerwonych krwinek i obniżają poziom stężenia glukozy we krwi. Korzystnie wpływają na cerę.

Pokrzywę w wersji suszonej znajdziecie we wszystkich herbatkach ZIOLOVE:ODPORNOŚĆ, ODCHUDZANIE OCZYSZCZANIE.

Nasiona i orzechy – wzmocnienie linii obrony

Nie tylko zagęszczają koktajle i wzbogacają ich smak, ale czynią z nich prawdziwe eliksiry zdrowia. Zwróćcie uwagę na „zwykłe”, w 100% naturalne i łatwodostępne produkty, takie jak sezam, siemię lniane, nasiona słonecznika, pestki dyni, a także na orzechy – włoskie, ziemne, nerkowce i migdały.

Zawierają wiele witamin, minerałów i antyoksydantów, protein oraz składników odżywczych.

Nasionami, które bardzo często dodaję do moich koktajli, jest siemię lniane, całe lub zmielone. Podobnie jak chia, stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika, który blokuje wchłanianie tłuszczu i wzmaga jego wydalanie. Siemię lniane to sprzymierzeniec zdrowego odchudzania!

Sprawdzonym dodatkiem do koktajli są też orzechy nerkowca. Cenię je za łagodny smak i za charakterystyczną maślaną konsystencję. Są cennym źródłem miedzi, magnezu, fosforu, a także jednonienasyconego kwasu oleinowego.

Z krainy lodu, czyli mrożonki

Nadają koktajlom gęstość i wzbogacają ich smak. I nie chodzi tu tylko o owoce (spróbujcie bananów w tej wersji!), ale także o zamrożone kostki soku owocowego, wody albo herbatki ziołowo-owocowej, np. ZIOLOVE ODPORNOŚĆ. Ma delikatny orzeźwiający smak, który zawdzięcza owocom dzikiej róży, aronii, jarzębiny, żurawiny, maliny i liściom pokrzywy.

Blendując, pamiętajcie, że to co zamrożone, dodajemy na końcu.


Korzystałam z książek:
„The Juice Master. Over 100 Delicious Juices and Smoothies” – Jason Vale
„Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin” – Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol
„Smoothie – doładuj swój system odpornościowy” – Ellen Brown
„Jak zamieszać w swoim życiu, czyli koktajle dla zdrowia i urody” – Katarzyna Błażejewska
„Dieta roślinna na co dzień” – Julieanna Hever


Przepisy:

, Blendersi, czyli zdrowe szaleństwo na punkcie koktajli

Gęsty koktajl owsiankowy

  • 2 duże jabłka
  • 1 duża pomarańcza
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 ½ szklanki wody
  • Obrane, pokrojone w ćwiartki jabłka, łączymy z obraną, podzieloną na cząstki pomarańczą. Wrzucamy do blendera. Dodajemy natkę pietruszki, płatki owsiane i wodę. Miksujemy!
, Blendersi, czyli zdrowe szaleństwo na punkcie koktajli

Wzmacniające krew smoothie z grejpfruta i awokado

  • 2 czerwone grejpfruty
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 120 ml jedwabistego tofu
  • garść łuskanych nasion słonecznika
  • 2 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
  • 2 garście malin mrożonych
  • 3 kostki zamrożonej herbatki ZIOLOVE ODPORNOŚĆ

Najpierw obieramy grejpfrut, starannie usuwając białe włókna. Owoc kroimy na centymetrowe kostki. Następnie łączymy go z sokiem pomarańczowym, tofu, nasionami słonecznika i awokado. Miksujemy w Benderze, aż do uzyskania pulpy. Dodajemy maliny oraz kostki herbatki ziołowej i znów miksujemy aż do uzyskania płynnej wersji.

Koktajl à la masło czekoladowo-orzechowo-migdałowe

Tę jedwabistą wersję koktajlu z pewnością pokochają wszyscy skrytożercy masła orzechowego. A tak się składa, że w mojej rodzinie każdy nim jest.

  • 4 szklanki świeżego szpinaku
  • ¼ szklanki niesłodzonego masła orzechowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 6 dużych daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 średnie mrożone banany
  • 10 kostek lodu
  • 2 szklanki niesłodzonego czekoladowego mleka migdałowego

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

, Blendersi, czyli zdrowe szaleństwo na punkcie koktajli

Maślankowy z pomarańczą i siemieniem na zdrowy brzuch

  • 1 pomarańcza
  • 250 ml maślanki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mojego ukochanego siemienia lnianego
  • ½ szklanki wrzątku

Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż przestygnie. Łączymy z resztą składników i miksujemy. Gotowe!

, Blendersi, czyli zdrowe szaleństwo na punkcie koktajli

Jej wysokość roszponka

Po ten orzeźwiający koktajl sięgam zawsze po treningu. Połączenie ogórka i roszponki sprawia, że wypompowana staję natychmiast na nogi.

  • 2 banany
  • ½ zielonego ogórka (średniej wielkości)
  • 50 g roszponki
  • 250 ml wody
  • sok z 1 limonki

Obrane ze skórki banany I ogórek kroimy w plasterki, a następnie łączymy z umytą i osuszoną roszponką. Dodajemy wodę i sok z limonki. Miksujemy. Pijemy do dna!

Oczyszczający koktajl z liści młodej pokrzywy

  • dwie garście młodej pokrzywy – obowiązkowo w rękawiczkach zbieramy listki z wierzchołka
  • 1 duże jabłko
  • 1 banan
  • łyżka miodu
  • sok z połówki cytryny
  • 250 ml wody

Pokrzywę starannie płuczemy, potem umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy do blendera i miksujemy z pokrojonym bananem i jabłkiem. Dodajemy miód i wodę. Miksujemy, aż koktajl osiągnie gładką konsystencję. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Add to cart