zioła na odporność, Jeżówka purpurowa – naturalnie na odporność!

Wspiera układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy przeziębienia, koi zmiany skórne. Ale to nie wszystkie zalety Echinacea purpurea z rodziny astrowatych. Sprawdźmy, na co jeszcze pomaga ta wyjątkowa roślina lecznicza!

zioła na odporność, Jeżówka purpurowa – naturalnie na odporność!

Surowcem zielarskim jest ziele jeżówki (Echinaceae herba) i korzeń jeżówki (Echinaceae radix). Pochodzi z Ameryki Północnej, ale jest uprawiana w krajach Europy, w tym w Polsce. Duże zapotrzebowanie na surowiec przemysłu zielarskiego doprowadziło do wprowadzenia jeżówki do uprawy. Pozyskiwanie ze stanu naturalnego nie wystarcza na pokrycie stale rosnących potrzeb.

Trochę historii

Jeżówka purpurowa była znana wśród plemion Indian północnoamerykańskich już w XVIII wieku. Używano jej do leczenia skutków ukąszeń, trudno gojących się ran oraz stanów gorączkowych. W XIX i XX wieku echinacea została na dobre spopularyzowana, aby na dobre stać się znanym lekiem roślinnym. Do Europy trafiła na początku ubiegłego stulecia. W ostatnich 50 latach roślina zyskała światowy rozgłos po odkryciu jej właściwości antywirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwbakteryjnych. Stosowano ją również w leczeniu AIDS.

Podstawowe substancje czynne

Ziele jeżówki zawiera pochodne kwasu kawowego, flawonoidy, polisacharydy, niewielkie ilości olejków, poliacetyleny, alkiloaminy, alkiloamidy i sole mineralne.

Natomiast korzeń jeżówki zawiera pochodne kwasu kawowego, w tym kwas cykoriowy, polisacharydy i glikoproteiny w różnych połączeniach, małe ilości olejków, poliacetyleny, alkailoamidy, ślady nietoksycznych alkaloidów pirolizydynowych.

Wspiera odporność organizmu

Substancje czynne występujące w jeżówce purpurowej wykazują wyraźne działanie immunostymulacyjne. Wzmagają naturalną odporność i pobudzają działanie systemu immunologicznego organizmu. Pobudzają do działania limfocyty.

Wyciągi z jeżówki podnoszą ogólną odporność organizmu, przez co zmniejszają podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe. Likwidują skłonność do przeziębień, kataru, grypy, zapalenia gardła, jamy ustnej, oskrzeli oraz dziąseł.

Leczy zmiany skórne

Preparaty, w skład których wchodzą wyciągi wodne i alkoholowe lub stabilizowany sok ze świeżych roślin, możemy stosować zewnętrznie przy trudno gojących się ranach, egzemach, łuszczycy.

Dba o gardło i jamę ustną

Wewnętrznie jeżówka stosowana jest w nawracających schorzeniach górnych dróg oddechowych, w przewlekłych stanach kataralnych, w uporczywym kaszlu, stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, migdałków oraz przyzębia.

Warto wiedzieć, że echinacea purpurea ma zastosowanie również w leczeniu zapalenia stawów, a pomocniczo w leczeniu przerostu gruczołu krokowego i chorób nowotworowych.

Preparaty z jeżówki wspomagają układ odpornościowy w okresie chemioterapii.

zioła na odporność, Jeżówka purpurowa – naturalnie na odporność!
W tej książce omówione są rośliny lecznicze, a także ich przetwory pomocne w budowaniu i wzmacnianiu odporności.
Przetwory z jeżówki

Odwar z korzeni jeżówki purpurowej: 1 łyżkę rozdrobnionych korzeni zalać szklanką wody. Zagotować i trzymać pod przykryciem na małym ogniu przez 10–15 minut. Odstawić na 15 min. Pić po przecedzeniu 3 razy dziennie po pół szklanki w dolegliwościach górnych dróg oddechowych, w przeziębieniu, w uporczywym kaszlu, w grypie, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła, a także w nieżycie nosa i zatok.

Po jeżówkowy napój warto sięgnąć w stanach ogólnego wyczerpania i osłabienia organizmu. Odwar można zastosować również zewnętrznie w postaci okładów na trudno gojące się rany, egzemy i wypryski skórne.

Nalewka z korzenia lub ziela jeżówki purpurowej: 100 g zmielonych, wysuszonych ziół wsypać do naczynia i zalać 500 ml 40% czystej wódki. Naczynie szczelnie zamknąć i przenieść do ciepłego miejsca. Następnie przechowywać przez 2 tygodnie. Należy pamiętać, aby całość 2 razy dziennie wstrząsnąć. Po upływie tego czasu nalewkę zlać, a pozostały osad przelać przez kawałek bawełnianego materiału rozciągniętego nad szklaną miską. Resztę płynu wycisnąć ze szmatki. Miksturę przelać do ciemnej butelki i szczelnie zamknąć. Można stosować po 2–5 ml co 2–3 godz. przy grypie, przeziębieniach, zapaleniu migdałków, dla wzmocnienia sił obronnych organizmu, w stanach wyczerpania oraz osłabienia. Uwaga! Nalewkę możemy zastosować również zewnętrznie do płukania gardła: 10 ml płynu rozcieńczamy w szklance ciepłej wody.

Źródło:

Mateusz Senderski “Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie” i Mateusz Senderski “Zioła na odporność”

zioła na odporność, Jeżówka purpurowa – naturalnie na odporność!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Add to cart