Hyzop lekarski dla pięknych włosów!

Skrzyp polny, pokrzywa, łopian, mydlnica lekarska czy rumianek. To zioła powszechnie stosowane w produktach do pielęgnacji włosów. 

Ale kosmetologia docenia również wiele innych roślin. Czy znacie hyzop lekarski, zwany również izopem, józefką albo józefkiem? Już niebawem zacznie kwitnąć, wabić pszczoły, uwodzić nas różnymi kolorami kwiatów, a także wyjątkowym kamforowym zapachem. Większości osób hyzop pewnie kojarzy się z kulinariami. I słusznie, bo to uznana przyprawa, która podkręca smak i aromat wielu potraw. Hyssopus officinalis znany był już i uprawiany w starożytności.. Do Europy Północnej i do Polski dotarł wraz z innymi roślinami przyprawowymi.

Przyjrzyjmy się józefkowi jako cennej roślinie stosowanej w kosmetyce. Surowcem zielarskim jest ziele rośliny (Hyssopi herba).

Mateusz Senderski w książce “Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie” jako podstawowe substancje czynne występujące w roślinie wymienia: olejek eteryczny, w skład którego wchodzą m.in. pinen, kamfen i cineol, gorycz marubina, kwasy triterpenowe, flawonoidy, garbiniki, żywice, fitosterole oraz sole mineralne.

Zewnętrznie stosowane przetwory z ziela hyzopu na skórę i błony śluzowe działają ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Józefek wnosi do szamponów, wcierek czy płukanek do wlosów działanie dezynfekujące, przeciwzapalne, ściągające i przeciwbakteryjne.

Hyzop jest ważnym składnikiem regenerującego szamponu ZIOLOVE. Kosmetyk powstał z myślą o pielęgnacji  włosów suchych i matowych.

Zawiera wyciągi z liści HYZOPU, ŻYWOKOSTU oraz kwiatów RUMIANKU. Ma właściwości regenerujące i odżywiające włosy przesuszone 

oraz zniszczone. Dodatkowo w połączeniu 

z wyciągiem z SZAŁWII formuła wzmacnia osłabione i skłonne do wypadania włosy. TYMIANEK oraz CZYSTEKmają pozytywny wpływ na wzmocnienie bariery ochronnej skóry głowy. Włosy odzyskują naturalny blask i elastyczność, stają się mocniejsze i wygładzone.

Dostępne na www.ziolove.pl

Gwiazda wśród ziół

Wspomaga przemianę materii, ułatwia trawienie, zmniejsza łaknienie, działa tonizująco na wątrobę. To tylko niektóre właściwości gwiazdnicy pospolitej. I nie ma w tym żadnej przesady, tylko naukowe dowody!

Stellaria media, tak po łacinie nazywa się gwiazdnica pospolita. Ta roślina ma jeszcze inną nazwę, ale już nie tak efektowną: „mokrzyca” nie brzmi już tak ładnie, prawda?

Add to cart