, Zioła na wątrobę? Ostropest plamisty!

Ostropest plamisty (Silybum marianum), inaczej pstrok, kostropacz, podgorzał albo oset miękki. W Polsce uprawiany jest jako roślina ozdobna w ogrodach, bo posiada dekoracyjne liście, a zasuszone kwiatostany są wykorzystywane do dekoracji suchych bukietów. Ale ostropest plamisty to przede wszystkim cenny surowiec zielarski! Jest nim owoc, Silybi mariani fructus, pozyskiwany ze specjalnie prowadzonych upraw zielarskich. Przyjrzyjmy się jego działaniu.

, Zioła na wątrobę? Ostropest plamisty!

SKĄD TA MOC?

Owoce ostropestu plamistego zawierają flawonolignany, zwane sylimaryną. Owoce zawierają też olejek lotny, flawonoidy, gorycze
i aminy biogenne (m.in. tyramina), związki śluzowe, kwasy organiczne, garbniki, witaminy C i K, fitosterole, białka, cukry, tłuszcze z dużą zawartością kwasu linolowego oraz sole mineralne.

3 w 1, czyli DETOKS, REGENERACJA I OCHRONA WĄTROBY

Sylimaryna odtruwa i ochrania miąższ wątroby, pobudza jej zdolności regeneracyjne

Znajdująca się w sylimarynie sylibina wpływa regenerująco na komórki wątroby, stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, chroni komórki wątroby przed działaniem związków toksycznych, działa też żółciopędnie. Dlatego preparaty zawierające sylimarynę stosuje się w wirusowym i przewlekłym zapaleniu wątroby, w marskości wątroby i po uszkodzeniach przez substancje szkodliwe. 

DOSKONAŁY NA TRAWIENIE

Substancje czynne zawarte w ostropeście regulują również procesy trawienia. wzmagają wydzielanie soków trawiennych.

ZDROWE PRZEPISY Z OSTROPESTEM W ROLI GŁÓWNEJ

Odwar

 1 łyżeczkę rozdrobnionych owoców zalej szklanką gorącej wody i wolno ogrzewaj pod przykryciem do wrzenia na małym ogniu przez 5 minut. Odstaw na 15 minut. Następnie przecedź. Tak przygotowany odwar pij 2 razy dziennie po ½ szklanki jako środek ochraniający wątrobę. 

Napar

Dwie łyżeczki świeżo zmielonego ziarna zalej niewielką ilością gorącej, przegotowanej wody. Następnie odczekaj aż napar nieco wystygnie. A co zrobić z pozostałym na dnie osadem z ostropestu? Po prostu go zjedz!

Nalewka

Przepis na nalewkę pochodzi z książki Mateusza Senderskiego pt. „Zioła w nalewkach leczniczych“

, Zioła na wątrobę? Ostropest plamisty!

50 g dojrzałych, wysuszonych i sproszkowanych nasion ostropestu umieść w dwulitrowym słoju i zalej ½ litra 40% czystej wódki. Następnie zawartość starannie wymieszaj, a słój szczelnie zamknij. Teraz trzeba będzie poczekać, bo musi on postać przez 2-3 tygodnie w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Po upływie tego czasu masę ziołową wyciśnij, a macerat przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną. Nalewkę przelej do butelki z ciemnego szkła, koniecznie z dobrym zamknięciem. Gotowe!

ZDROWY DODATEK DO POTRAW

Zmielony ostropest stosuj jako dodatek do koktajli, owsianek lub jogurtów. Jest też doskonały jako posypka do sałatek. W ogóle nie zaburza smaku potraw, a robi dobrą robotę dla zdrowia! 

MIELONY CZY NIEMIELONY?

, Zioła na wątrobę? Ostropest plamisty!

Zastanawiasz się czy kupować ostropest w wersji ZMIELONEJ czy NIEZMIELONEJ? Kupuj ostropest w wersji niezmielonej!

Dlaczego? Ponieważ ostropest jest rośliną oleistą. Po zmieleniu może zjełczeć, a przez to straci sporo prozdrowotnych substancji. Kupując całe ziarna ostropestu będzisz mieć gwarancję, że znajduje się w nim to, co najlepsze! 

 Dlatego skorzystaj z naszej rady: zmiel w młynku do kawy taką porcję, aby starczyła Ci  na 3-4 dni. 

OSTROPEST OD ZIOLOVE

, Zioła na wątrobę? Ostropest plamisty!

Posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego. Został również zapakowany w papierowe, ekologiczne torby.

Dostępny jest w 2 pojemnościach: 250 i 500 g.

Cena: 11,99 zł (250 g) i 19,90 zł (500 g) 

więcej informacji na www.ziolove.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Add to cart